Doğada olmak sorumluluk ister

Sizlerin ve sahip olduğumuz bu güzelliklerin güvenliği bizim için önemli. Rotaları keşfetmeye başlamadan önce aşağıda paylaştığımız bilgileri dikkatle okumanızı tavsiye ederiz...  

Olba Kültür Yolları Projesi kapsamında geliştirilen parkurlar; ziyaretçilerin bölgeyi yaya (trekking, hiking), bisiklet (dağ ve yol bisikleti) ve araç olmak üzere farklı ulaşım türleri ile deneyimlemesine olanak sağlayacak şekilde gruplandırılmıştır. Ziyaretçilerin ve sporcuların rotalar üzerinde ulaşmak istedikleri hedeflere yönlenmelerine yardımcı olmak ve rota üzerinde kaybolmalarını önlemek üzere yönlendirme tabelaları yerleştirilmesi  çalışmaları yapılacaktır. Doğa yürüyüşü (Trekking) ve tırmanış (hiking) güzergahlarında sarı-yeşil; araç yollarıyla ulaşılacak güzergâhlarda beyaz-yeşil renk kodlaması uygulanmıştır. Ayrıca her parkurun dağ bisikleti ve yol bisikleti açısından uygunluğu ve tavsiyeleri kendi rota açıklamalarında ayrıntılı olarak verilmiştir. Levhalama çalışması tamamlanan parkurlarla ilgili bilgi almak için takipte kalın...

Renk kodlaması  Akpınar tabela örneği

 

Doğa yürüyüşü (trekking) ve tırmanış (hiking) faaliyetleri kondisyon gerektiren sportif faaliyetlerdir. Yürüyüş parkurları zorluk seviyelerine göre 1 (en kolay) ile 6 (en zor) arasında derecelendirilir. Olba Kültür Yolları kapsamında geliştirilen yürüyüş parkurlarının zorluk seviyelerine ilişkin doğa yürüyüş uzmanlarımız tarafından geliştirilen  ayrıntılı açıklamalara "Rotalar" bölümünden ulaşmanızı ve yürüyüş planlamanızı buna göre yapmanızı tavsiye ederiz. 

Vadi Rotaları; doğa sporları ve dağcılık faaliyetleri içerisinde “kanyon geçişi” adı verilen; bu nedenle uzmanlık ve teknik gerektiren spor branşı ilkelerine uygun şekilde deneyimlenmelidir. Başlangıç seviyesindeki yürüyüşçülerin rehbersiz vadi içerisine girmemeleri tavsiye edilir. Nehir içerisindeki su seviyesinin değişken olması nedeniyle mevsimlik bir rotadır. Kış ve ilkbahar mevsimlerinde su seviyesi yükselmesi ve ani sel baskınları riskleri bulunması nedeniyle, kanyon geçişleri, su kotunun düşük olduğu yaz ve sonbahar dönemleri için daha uygundur. Kış ve ilkbahar mevsimlerindeki yağışlı dönemlerin ardından vadi içerisinde döküntü malzeme birikimi, ağaç devrilmeleri gibi değişimler meydana gelebilir. Bu nedenle rehberli gruplar da dahil vadi içerisindeki son durum hakkında yöre halkından ve muhtarlardan teyit ettirmeleri veya grup geçişlerinden önce teknik keşif yapmaları tavsiye edilir. Son yıllarda yaz döneminde de görülmeye başlanan ani yağışlara karşı tedbirli olunmalı, günlük hava durumu raporları takip edilmelidir. Vadi tabanındaki su seviyesinin yer yer yükselmesi nedeniyle nehir geçişleri gerektirebilir. Bu nedenle yürüyüşçüler suya dayanıklı kıyafet ve ayakkabılar giymeli; özel ekipmanlar tedarik etmelidir. Özellikle su kenarına yakın yerlerde mola verirken çalılık ve kayalık yerlerde yılan, vb canlıların olabileceği unutulmamalıdır. Vadi içerisindeki sulama boruları nedeniyle daralan patika geçişlerine dikkat edilmelidir.

Antik Rotalar; arkeolojik alanların ve örenyerlerinin yoğun olduğu bölgelerden geçerek size gerçek anlamda arkeoloji parkı keyfi sunacak rotalardır. Bu rotaları keşfetmeye başlamadan önce Olba Kultur Yolları Rehber Kitabı ve Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yayınlanan Mersin tanıtım kitapçıklarına göz atmanız, Olba'nın sahip olduğu birbirinden değerli tarihsel sürprizler hakkında önden bilgi sahibi olmanızı ve gezintinizi daha keyifli hale getirmenize yardımcı olacaktır. Akdeniz havzasının en yoğun antik kentlerinden birine sahip olan Olba bölgesinin karşı karşıya kaldığı önemli tehditlerinden biri kaçak kazılardır. Sizler de bu rotalar uzerinde şüpheli bir duruma rastladığınızda, İletişim sayfamızdan bize ulaşatıracağınız bir fotoğraf ve coğrafi koordinat bilgisi ile Mersin Müzesi'ne iletilmek üzere bilgilendirme yapabilir; bu eşsiz güzelliklerin korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.     

Yayla Rotaları; coğrafi olarak yüksek rakımlı ve kışın yoğun kar yağışı alan bölgelerden geçer. Yayla rotalarında kavşak noktaları olarak belirlediğimiz Güzeloluk ve Akpınar köylerinde oluşturulan koordinasyon merkezlerinden teknik destek alabilirsiniz. Dağ yürüyüşleri ve yamaç paraşutu faaliyetleri için yapımı devam eden koordinasyon noktaları düzenlemeleri ile ilgili son durumu buradan takip edebilirsiniz.. 

Mola noktaları