Olba Bölgesi; antik kentleri kadar tabiat güzellikleri ve doğa fotoğrafçılığı ile de ilgi çekicidir. Doğa Fotoğrafçılığı içerisinde Yaban Hayatı gözlemine dayanan caretta caretta yavrularının kumsaldan çıkışı, kuş gözlemi ve kelebek fotoğrafçılığı bölgede öne çıkan faaliyetlerdir. Özellikle Lamos ve Göksu vadi ekosistemleri, korunmuş türleri ile doğa fotoğrafçılığı için birebirdir.
Bölgede devam eden yoğun tarımsal faaliyetler ve ilaç kullanımı nedeniyle yaşam alanları daralan fauna türleri örenyerlerinde zengin bir ekosistem oluşturmaya başlamıştır. Böylece, bölgenin pekçok önemli antik rotaları doğa fotoğrafçılığı için de saklı sürprizler barındırır. Kanlıdivane Örenyeri; Dumanlı Apollo, Yeni uyuklu, Kırlangıç Kuyruk türlerine ev sahipliği yaparken, Kayacı vadisi'nde Paşa Kelebeği türlerine rastlanır.
"Kanlıdivane Kelebekleri" günümüzde kelebek fotoğrafçılığının gözde mekanlarından biri haline gelmiştir. 2015 yılında gerçekleştirilen kapsamlı çevre düzenleme çalışmaları sırasında; bölgedeki yoğun maki dokusu ile mücadele ederken örenyerindeki faunanın zarar görmemesi için ot öldürücü vb kimyasal ilaç kullanılmamış, sadece mekanik bitkisel temizlik yapılmıştır. Alanın biyoçeşitliliğini korumak adına günümüzde de bu prensip devam ettirilmektedir. Böylece, Kanlıdivane Örenyeri, bahar aylarında rengarenk açan çiçekleri eşliğinde özgürce hareket eden sincapları, kuşları ve tabi ki kelebekleri ile tabiat parkı neşesine kavuşur.
Sizin de bir bahar günü Kanlıdivane'ye yolunuz düşerse, obruğun akustiği ile yankılanan kuş sesleri eşliğinde, Hellenistik Kule üzerinde koşuşturan sincapları izleyebilir; antik kentin sakin patikalarında bir çiçek başında en güzel sahneyi yakalamaya çalışan sessiz ve sabırlı kelebek fotoğrafçılarını görebilirsiniz.
Kelebekler özellikle nisan-haziran aylarında doğada en canlı oldukları dönemdedirler. Özellikle geç öğleden sonra saatlerinde hareketleri çok yavaşlar ve adeta uykuda gibidirler. Kelebek fotoğrafçılığı için en uygun saatler bu saatlerdir. Hareket hızlarının çok yavaşladığı bu dönemlerde kelebeklerin zarar görmemesi için ziyaretçilerin alanda oldukça dikkatli dolaşmaları tavsiye olunur.
Mersin-Silifke karayolundan Erdemli'nin batısına devam ettikten sonra, Limonlu mahallesinden kuzeye saparak Lamas Vadisi'ne, Ayaş mahallesinden kuzeye saparak Kanlıdivane örenyeri'ne ulaşabilirsiniz.
Kanlıdivane antik yerleşimi; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ziyarete açılmış örenyerlerinden biridir. Bu nedenle örenyeri girişinde Mersin Müzesi’ne bağlı giriş ve bilet gişeleri bulunur. Örenyeri içerisindeki meydanda bulunan ziyaretçi tesisinde misafirler obruk kenarında dinlenerek antik kentin keyfine varma imkanı bulurlar.
Mersin-Silifke karayolunun Kanlıdivane ve Akkale sapakları arasında kalan kısmında yol üzerinde yerel aileler tarafından işletilen çok sayıda kahvaltı ve restoran işletmeleri bulunmaktadır. Akkale örenyerinden Kumkuyu marinaya doğru ilerlendiğinde balık restoranı ve plaj işletmesi yer alır.
Kıyı rotalarını gezerken yakın çevrede konaklamak isteyen misafirler için Erdemli’den başlayarak Kızkalesi’ne kadar kıyı beldeleri boyunca çok sayıda otel, motel ve pansiyon işletmesi alternatifi bulunur.
Siz de Kelebek Fotoğrafçılığı, Kuş gözlemciliği gibi yeteneklerinizi geliştirmek; doğayı farklı gözlemlerle keşfetmek istiyorsanız bölgedeki Fotoğrafçılık Dernekleri ile iletişime geçebilir; uzmanların anlatımları eşliğinde bu doğal guzellikleri deneyimleyebilirsiniz .