Antik Olba Bölgesi zengin mimari yapıları ve önemli kentsel yerleşimleri kadar hikayeleri, kahramanları ve efsaneleri ile de öne çıkan bir bölgedir. Bu eşsiz coğrafyanın önemli kadın kahramanlarını ve onların hikâyelerini Olba Kültür Yolları’nın somut olmayan kültürel mirası kabul ederek “Olbalı Kadınlar” rotasını oluşturduk. Kıyı yolundan devam eden bu kısa parkur, Olba’nın mitolojik ve efsanevi hikâyelerindeki kadın figürleri birleştirir. Kanlıdivane’de Aba’nın Anıt mezarı, Korykos’ta Kızkalesi efsanesi, Narlıkuyu’da Üç güzeller mozaiği ile devam ederek Silifke Aya Tekla Yeraltı Kilisesinde son bulur.
Kraliçe Aba:
Erdemli-Silifke kıyı yolunu üzerinde konumlanmış antik kentler bölgenin önemli kadın kahramanlarından izler taşıyor. Kanlıdivane’de bir dönem kent yönetimini de üstlendiği anlaşılan Kraliçe Aba’nın ailesi için yaptırdığı anıt mezarı bulunmaktadır. Kanlıdivane’nin en görkemli yapılarından olan ve MS 2. yüzyıla tarihlenen Aba’nın Anıt Mezarı’nın üzerinde bir yazıt bulunur. Yazıtta;
“Ben Kalligonos ile Katraios’un kızı Aba, kocam Nikanor oğlu ve Arios torunu Arios’un ve çocuklarım Nikanor ile Arios’un varisleri olarak istiyorum ve emrediyorum ve vasiyet ediyorum ki Arios’un mezarına (ben) Aba dışında hiçbir kimse gömülmeyecektir. Aynı şekilde, benim ölümümden sonra da hiçbir kimse gömülmeyecektir. Buna aykırı davranan kişi Yeraltı Tanrıları’na karşı günah işlemiş olsun ve kendisi ve tüm soyu yokolsun; ayrıca efendimiz Caesar’ın hazinesine 10.000 denarius ve Augustusların (=Elaiussa Sebaste) şehrine 8000 denarius ve Kanytelis yerleşmesi yerel yönetim birimine 2500 denarius (ceza) ödesin. Yine vasiyet ediyorum ki benim ve kocamın verdiğimiz bu emirler ve yaptığımız bu düzenlemeler sonsuza kadar geçerli olsun ve kimse (bu yazıtı ?) kazımasın ve kazıyan kimse cezaya çarptırılsın”
Aba’nın yöneticiliği sırasında bölgesindeki siyasi karışıklıkları önlemek için dönemin Roma İmparatorluğu’nun idari himayesine girmek üzere diplomatik girişimlerde bulunduğu; bunu sonucunda Romalı ünlü komutan Markus Antonius ve Mısır Kraliçesi Kleopatra ile anlaştığı rivayet edilir. Bölgenin iki ünlü kadın yöneticisinin diplomasi yoluyla savaşmadan bölgeye barış getirmesi olarak yorumlanan bu efsanenin önemli sahnelerinden biri de Aba’nın bölgeyi ziyarete gelen Kleopatra’yı karşıladığına inanılan Akkale limanıdır. Siz de bu kıyı rotasındaki bu iki önemli antik kenti ziyaret ederken, dünyada çok az yerde rastlanılan iki önemli kadın yöneticinin diplomatik zekasına selam göndereceksiniz.
Kızkalesi
Kraliçe Aba’yı, Kanlıdivane’deki anıt mezarında ebedi istirahatına bıraktıktan sonra, rotayı batıya doğru devam ettiğimizde, bir başka önemli kadın kahraman Kızkalesi Prensesi adadaki Ortaçağ kalesinde bizi karşılıyor. Efsaneye göre, Korykos’ta yaşayan bir kral, kız çocuğu olması için çok dua eder. Sonunda Kralın dileği yerine gelir ve güzeller güzeli bir kız çocuğu dünyaya gelir. Ancak çocuğun doğduğu gün sarayın kahinlerinden biri Krala, güzel prensesin büyüdüğü zaman bir yılan tarafından sokularak öleceğini bildirir. Bunu duyunca üzüntüden perişan olan kral, derhal denizin ortasındaki adaya bir kale yaptırır. Kızı bundan sonra denizin ortasındaki bu kalede yaşayacak ve dışarıdan kimsenin yanına yaklaşmasına izin verilmeyecektir. Aradan yıllar geçer, prenses kalede huzur içinde yaşar. Birgün canı üzüm çeken prensese saraydan özenle hazırlanmış üzüm sepeti gönderilir. Prenses, büyük bir sevinçle sepetten üzüm almak için sepete uzanırken, aniden sepetin içine asma yapraklarının arasına saklanmış bir yılan sepetten çıkarak prensesi bileğinden sokar ve onu öldürür. O gün bugündür, adadaki Kızkalesi ve anakaradaki Kralın Korykos sarayı hüzünle birbirlerine bakarlar.
Narlıkuyu Üç Güzeller Mozaği
Biz de onları hüzünle selamlayıp batıya doğru devam ediyoruz ve hemen yakınındaki Narlıkuyu Üç Güzeller Mozaği’ne ulaşıyoruz. Zeus'un kızları Aglaia, Euphrosyne ve Thalia’dan oluşan ve kumrulr arasında dans ederken tasvir edilen bu üç güzelin neşesi bizi de mutlu ediyor. Eskiçağlarda küçük bir liman koyu olduğu düşünülen Narlıkuyu’da o döneme ait eski bir hamam yapısı bulunmaktadır. Üç Güzeller Mozaği bugün ayakta olmayan hamam yapısının taban mozaiğidir. Mozaiğin üzerindeki Grekçe yazıtta:
“Ey konuk dost! Bu mucizeli suyu kimin bulduğunu, saklı kaynağını kimin gün ışığına çıkardığını merak ediyorsan, bil ki O, imparatorların dostu ve Kutsal Adalar’ın dürüst yöneticisi Poimenios’tur” yazar.
Aya Tekla
Narlıkuyu’dan Silifke’ye devam ediyor ve Taşucu istikametinde ilerliyoruz. Sırada, Olbalı Kadınlar rotamızın son önemli kadın kahramanı ve fikir önderi Aya Tekla var.
Hristiyan inanışına göre Aya Tekla, Hristiyanlığın en eski azizesi ve Aziz Pavlus'un yoldaşlarından biridir. Konyalı bir ailenin kızıdır. Konya’da yaşarken, o zamanlar Tarsus’ta yaşamış olan Aziz Pavlus'un fikirlerinden etkilenmiş, ve Hristiyanlık dinini yaymak için propoganda yapmaya başlamıştır. O dönemde Hristiyanlık propogandası yapmak suç sayıldığı için, yaşamının son dönemini Silifke yakınlarındaki bir mağarada saklanarak geçirmiş, inanışa göre burada öldürüleceği sırada aniden ortadan kaybolmuştur. Ölumunun ardından gizli ibadet yeri olarak kullanılan mağaraya, MS 312 yılında Hristiyanlığın serbest bırakılmasından sonra 4. yüzyılda bir kilise inşa edilmiştir.
Erdemli-Silifke karayolunun 15.km sinde Ayaş mevki içinde yer alan Kanlıdivane kavşağından kuzeye Çanakçı yönune sapıldıktan sonra yaklaşık 2 km sonra Kanlıdivane örenyerine ulaşılır. Kanlıdivane kavşağından Silifke yönune devam edildiğinde yaklaşık 8 km sonra Kızkalesi'ne varılır. Karayolu kenarındaki Korykos harabelerinin yanısıra; anakaradan yaklaşık 400 m uzakta konumlanmış Kızkalesi'ne ulaşmak için Kızkalesi kasabasından kalkan motorlara binmeniz gerekir. Adadaki Kızkalesi örenyeri olarak işletilmektedir; bu nedenle girişi ucretlidir.
Kızkalesi'nin yaklaşık 4.3 km batısında Narlıkuyu koyu yer alır. Uc Guzeller Mozaği Muzesi eski Narlıkuyu köyunun merkezindedir. Bunun için anayoldan ayrılarak kıyı yoluna sapmanız gerekir. Dilerseniz Kızkalesi yerleşiminden kiralayacağınız teknelerle de Narlıkuyuya ulaşabilirsiniz.
Kızkalesi yerleşiminden Silifke ve Taşucu istikametinde devam ettikten 26 km sonra Aya Tekla Yeraltı Kilisesine ulaşılır. Bunun için Silifke Taşucu karayolu uzerindeki Aya Tekla kavşağında ayırlarak kuzeye doğru yaklaşık 1 km yol gitmeniz gereklidir.
Olbalı Kadınlar rotası Erdemli-Silifke kıyı rotası uzerinde konumlandığı için Mersin'in en yoğun turizm tesislerinin bulunduğu bölgede yer alır. Ayrıca bölgede çok sayıda gunubirlik turizm alanı, kamp alanları ve plaj bulunmaktadır.
Narlıkuyu, bölgenin gastronomi merkezi haline gelmiştir. Narlıkuyu koyunda çok sayıda balık lokantası işletmesi; kuzeyindeki Cennet Cehennem Örenyeri yolu uzerinde ise aileler tarafından işletilen kahvalı mekanları bulunmaktadır. Lezzet duşkunlerinin Narlıkuyu'daki uğrak yerleridnen biri de biri de 30 yıldan fazladır hizmet veren meşhur lokmacısıdır.
Akkale civarında da benzer şekilde, Tırtar marina yakınlarında yer alan balık lokantaları yer alır. ve Erdemli-Silifke karayolu uzerinde, Kanlıdivane Akkale arasındaki bölgede bulunan kahvaltı mekanlarında Akkale ve Tırtar marinanın manzarası eşliğinde uzun kahvaltı keyfi yapabilirler.
Kanlıdivane ve Kızkalesi örenyerleri, Mersin Müzesi'ne bağlıdır. Yaz ve kış sezonlarında örenyeri ziyaretleri ve giriş ücretleri için Mersin Müzesi ile iletişime geçiniz.
https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=KIZ01&DistId=MRK
Narlıkuyu Uc Guzeller Mozayik Muzesi ve Aya Tekla Yer Alatı Kilisesi Silifke Muzesi'ne bağlıdır. Yaz ve kış sezonlarında örenyeri ve müze ziyareti ile giriş ücretleriiçin Silifke Müzesi ile iletişime geçiniz.
Yaz Dönemi
1 Nisan - 1 Ekim
Açılış Saati: 10:00
Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi
1 Ekim - 1 Nisan
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 16:45