Mersin’in önemli vadi sistemlerinden biri olan Limonlu vadisi -antik dönemdeki adı ile Lamos- arkeolojik ve doğal güzellikleri ile dikkat çekicidir. Orta Toroslar’da Aksıfat ve Eldilek (Evdilek) kaynaklarından doğan derelerin birleşmesi ile oluşan Limonlu çayı yaklaşık 120 km mesafe kat ettikten sonra Akdeniz’e dökülür. Orta kesimlerde adını vadi yüzeylerinin kırmızıya kaçan kayaç renginden alarak Kızılgeçit Vadisi ismini alır. Aşağı kısımlarda Kayacı vadisi ile birleşen bu uzun kanyon üzerinde yer alan küçük şelaleler, mağaralar, kaya kabartmaları, taş köprüler, su kanalları, antik ve Türkmen dönemi yapı kalıntıları bulunur.
Lamos kanyonu aynı zamanda önemli bir vadi ekosistemidir. Limonlu havzasında kıyılardan iç kesimlere doğru yükseklik arttıkça; defne, harnup, sandal ağacı, yaban zeytini vb ağaç topluluklarından oluşan Akdeniz maki topluluğu yerini sırasıyla kızılçam, ardıç ve sedir ormanlarına bırakmaktadır. Yukarı kesimlerde bulunan sedir ormanları; tüm Akdeniz havzası içerisinde ender coğrafyalardan olan Toros Dağlarında kısıtlı alanda korunmuş bir bölgedir. Bölgenin yayla platolarında dağ laleleri bulunmaktadır.
.
.
Lamos Kanyonu; kendi içerisinde bölümlere ayrılır. Kıyıda Limonlu kasabasında bulunan vadi girişinden Yeniyurt’a kadar ‘Kayacı Vadisi’, Yeniyurt ve Kızılgeçit yerleşimleri arası ‘Kızılgeçit Vadisi’; Kızılgeçit’ten Sarıaydın’a kadarki bölümü ise ‘Aksıfat vadisi’ olarak isimlendirilir. Lamos’un, antik dönemde de kentlerin kurulmasında ve ulaşımında etkili olduğu anlaşılmaktadır. Vadinin her iki yanında antik kent ve kale yerleşimleri (Tapureli, Veyselli, Yeniyurt, Sömek, Lamos, Yanıkhan antik kentleri) yer alırken vadi tabanının Veyselli-Yeniyurt arasındaki geçişinde antik döneme ait köprü, Türkmen dönemine ait yapı kalıntıları bulunur. Ayrıca kıyıdaki Kızkalesi, Elauissa-Sebaste, Akkale ve de Uzuncaburç-Olba antik kentlerine su ileten; Geç Antik Döneme ait su iletim sistemlerinin başlangıç noktası Aksıfat kaynağıdır. Kayacı vadisi girişinde; kıyı yerleşimlerine su taşıyan iletim sistemine ait kaya galerileri ve su kanalları izlenebilmektedir. Dileyen gezginler Kayacı Vadisi deneyimlerini, “Olba’nın Su Sistemleri” parkuruı üzerinde bulunan ve bölgenin önemli antik dönem yapılarından olan su kemerleri örneklerini ziyaret ederek tamamlayabilirler.
Mersin-Silifke karayolu üzerinde bulunan Limonlu mahallesine ulaştıktan sonra Limon Caddesi ile karayolunun kesiştiği kavşaktan kuzeye Kayacı yönüne sapılır. Yaklaşık 3.5 km.lik asfalt yol takip edilerek Lamos vadisinin, Kayacı mevkiindeki girişine ulaşılır. Vadi girişinde bulunan işletmelerin piknik alanı olarak yaptığı düzenlemelerden geçerek kanyon içinde yürüyüşe başlanır.
Erdemli-Silifke yolundan Lamos vadisinin Kayacı girişine kadar ilerleyen karayolu uzerinde çok sayıda kahvaltı mekanı ve kır kahvesi tesisi bulunmaktadır.
Kanyon içerisinde cep telefon sinyallerinde zayıflama olduğundan dolayı; kanyon geçişlerinde gerekli guvenlik önlemlerini alarak rotaya başlamanız önemlidir. Bunun için bakınız "Başlamadan Önce" bölumu.