Lamos Kanyonu kendi içerisinde bölümlere ayrılır. Kıyıda Limonlu kasabasında bulunan vadi girişinden Yeniyurt’a kadar "Kayacı Vadisi", Yeniyurt ve Kızılgeçit yerleşimleri arası "Kızılgeçit vadisi"; Kızılgeçit’ten Sarıaydın’a kadarki bölümü ise "Aksıfat vadisi" olarak isimlendirilir. Antik dönemde de oldukça önemli bir vadidir. Vadinin her iki yanında antik kent ve kale yerleşimleri (Tapureli, Veyselli, Yeniyurt, Sömek, Lamos, Yanıkhan antik kentleri) yer alırken vadinin Veyselli-Yeniyurt arasındaki geçişinde vadi tabanında antik döneme ait köprü, Türkmen dönemine ait yapı kalıntıları bulunur.
Kızılgeçit Vadisi, adını vadi yamacının dik ve kızıl renkli kayaç yapısından alır. Oldukça etkileyici ve manzara estetiği yüksek bir etkisi vardır. Vadi içerisinde akan dere boyunca oluşan ağaç topluluklarıyla birlikte yürüyüşçülere kanyonun güzel manzarası eşlik eder. Akdeniz iklimine uygun maki topluluğun yanısıra su kenarında kalın gövdeli ve yükseliği 20-30 metreye ulaşan Çınar, Çam, Andız, Sandal ve Meşe Palamutu gibi ağaçlara rastlanır.
Kızılgeçit Vadisi, doğal güzelliklerinin yanısıra tarihi kalıntıları ile de etkileyicidir. Vadi içerisinde yer alan antik yol kalıntıları, nekropol alanı ve antik köprünün varlığı, eskiçağlarda vadinin üst kesimlerinde konumlanmış antik yerleşimlerin ulaşımının vadi içerisinden sağlandığı göstermektedir. Bu kalıntıların, Tapureli, Veyselli, Yeniyurt ve Sömek antik kentleri ile bağlantılı olduğu düşünülebilir.
Vadinin tarihi mirası sonraki çağlardan günümüze ulaşan yapı kalıntılarını ile devam eder. Özellikle Veyselli-Deveçukuru ve Yeniyurt Bağlantı yolları arasında geleneksel Türkmen yerleşimlerine ait yapı izlerine rastlanır.
Vadi rotasına Kızılgeçit'ten başlayacaklar grupların öncelikle karayolu ile Kızılgeçit yerleşimine ulaşmaları gereklidir. Kızılgeçit yerleşimi, Mersin İli Silifke ilçesine bağlıdır ve Silifke'ye uzaklığı 45 kilometredir. Vadi girişi, Sömek – Seydilli – Örenköy karayolundan Kızılgeçit yerleşimine inen rampa uzerinde konumlanmış toprak yoldan sağlanır.
Özel gruplar halinde yapılacak doğa yuruyuşlerinde, Sömek – Seydilli – Örenköy karayolunu takip ederek Kızılgeçit yerleşim merkezine varmadan vadiye inen toprak yolda araçlarından inerek doğa yuruyuşune başlayabilirler. Parkur bitiminde grupların toplanma-buluşma noktaları, vadinin batı veya doğu tarafından çıkılacak noktanın kararına ve grubun performansına göre Sömek veya Yeniyurt köy yerleşimleri olabilir. Yeniyurt merkezdeki köy bakkalı ve kahve; Veyselli-Deveçukuru veya Yeniyurt bağlantı yollarını kullanarak vadiden çıkış yapan grupların kendilerini bekleyen araçlara ulaşmaları için uygun bir koordinasyon ve toplanma alanıdır.
Rota planlamanızdaki başlangıç ve bitiş noktaları çıkış noktanıza göre Kızılgeçit, Yeniyurt, Veyselli veya Sömek köyleri olacağı için; yanınıza alacağınız su, atıştırmalık vb ufak ihtiyaçlarınızı köylerdeki bakkal ve kahvelerden karşılayabilirsiniz.
Mevcut köy yerleşimleri içerisinde Kızılgeçit yerleşimi, yaz nufusu kalabalık bir yayla yerleşimidir. Özellikle yaz dönemlerinde vadi kenarına konumlanmış lokanta tesisleri bulmak mumkundur. Yeniyurt, Veyselli ve Sömek köyleri ise vadi çıkışından sonra mola verebileceğiniz dört mevsim açık köy bakkalı ve köy kahveleri ile sizi karşılar.
Rotayı keşfetmeye başlamadan önce, vadiye iniş yapacağınız noktayı belirledikten sonra (Kızılgeçit, Yeniyurt, Veyselli veya Sömek köyleri) ilgili köyun Muhtarlığı ile iletişime geçmenizi, hava ve yol durumu ile güncel bilgileri almanızı tavsiye ederiz. Yürüyüş veya bisiklet sürüşüne başlamadan önce ilgili Muhtarlıklara kendinizi tanıtmanız ve yapacağınız faaliyet hakkında haber vermeniz olası kazalarda veya beklenmeyen durumlarda sizlere ulaşmalarını kolaylaştıracaktır. Tüm sporculara ve doğa severlere sağlıklı ve keyifli deneyimler dileriz.
Önemli İrtibat Noktaları:
Kızılgeçit Muhtarlığı :
Yeniyurt Muhtarlığı :
Veyselli Muhtarlığı:
Sömek Muhtarlığı :