Olba’nın antik kentlerini doya doya gezmek isteyen gezginler için “Kutsalın Peşinde” rotası eşsiz bir fırsat sunuyor. Bu rota, kıyıdan başlayıp dağlara çıkan ve size tekrar kıyıya indiren bir kültür rotası olduğu için varış ve bitiş noktanızı istediğiniz gibi tercih edebilirsiniz. Kutsalın Peşinde Rotası'nda Olba’nın beş önemli antik yerleşimi olan Elauissa-Sebaste, Çatıören, Emirzeli, Ökuzlu ve Kanlıdivane (Kanytelleis) örenyerlerini gezme fırsatı bulacaksınız. Dileyen gezginler bu rotayı “Zeytinyağı’nın Akdeniz’e Yolculuğu” kıyı rotası ile birleştirebilir ve dönüş yolunda Akkale antik kentini de gezi rotasına katabilir.
"Kutsalın Peşinde" rotası ile; Elauissa-Sebaste, Çatıören, Emirzeli, Ökuzlu ve Kanlıdivane (Kanytelleis) örenyerlerini gezme fırsatı bulacaksınız.
Elauissa-Sebaste:
Erdemli’ye 20 km uzaklıktaki Ayaş Merdivenlikuyu mahallesi içerisinde konumlanmıştır. “Merdivenlikuyu” ismi antik tiyatro yapısının altında bulunan ve merdivenlerle inilen sütunlu ve galerili büyük sarnıç yapısından almaktadır. Olba’nın en büyük liman yerleşimlerinden biridir. “Elauissa” kelimesi antik dönemde “zeytin yetiştiren” anlamındadır. Bugunku Mersin-Silifke karayolunun güneyinde antik kente ait liman ve limanla ilişkili hamam yapısı, kilise, ve son yıllarda kazı çalışmaları ile açığa çıkarılmış yuvarlak planlı bir yapı bulunur. Karayolunun kuzeyinde ise agora, büyük hamam, tiyatro ve sarnıç, Bizans dönemi sarayı gibi kentin büyük kamusal yapıları bulunur. Elauissa-Sebaste kentinin önemli mimari yapıtlarından biri de yerleşimin 1 km doğusunda bulunan büyük nekropol alanıdır. Görkemli anıtsal yapıları ile Anadolu’nun en iyi korunmuş nekropol alanlarından biridir. Nekropol alanının içinden geçen toprak yol sizi Roma’nın meşhur Via Appia caddesindeymişsiniz hissi verecek. Elauissa-Sebaste kentinin hinterlandı çok geniştir; ve kalıntıları geniş bir alana yayılarak batıda Korykos antik kentinin hinterlandı ile birleşir. Yerleşimin merkezinden batıya gidildikçe bir tepe üzerinde konumlanmış tapınak yapısı ve Lamos-Korykos su iletim sistemine ait büyük bir su kemeri bulunmaktadır.
Çatıören:
Ayaş’ın 8 km kuzeybatısında Karaahmetli Köyu yakınında konumlanmıştır. İki tepe arasındaki dar bir yarık boyunca geniş alana kalıntıları yayılır. Yol kenarında aracınızı park ettiğinizde ilk dikkatinizi çeken yapı polygonal teknikle inşa edilmiş MÖ 2. -1. yüzyıllara tarihlenen Hermes Tapınağıdır. Tapınağın doğusunda bir kule yapısı, Roma dönemine ait konut yapıları dikkat çeker. Yerleşimin mezarlık (nekropol) alanında ise anıt mezar kalıntıları mevcuttur. 6.yüzyılda Kilise yapısı eklenmiştir, ve günümüzde Çatıören Kilisesi olarak isimlendirilmiştir. Olba’nın antik kentlerinde bolca gördüğümüz tarım işlikleri ve teras duvar kalıntıları burada da karşımıza çıkar. Yoğun makilik altındaki antik kenti gezmek kolay değildir. Ancak arabanızla yol kenarında durup; yeşillikler içerisindeki bu güzel antik kenti ve içinden yükselen anıtsal yapılarını fotoğraflayabilirsiniz.
Emirzeli (İmirzeli)
Çatıören’in yaklaşık 2.5 km kuzeyinde Emirzeli köyünün içerisinde konumlanmıştır. Yapı kalıntıları iki tepe ve arasındaki düzlük kısımdan oluşan geniş bir alana yayılır. Kuzey yamaçta Hellenistik dönemde Olbalı Rahipler tarafından yaptırılmış Kule yapısı dikkat çeker. Kule yapısının etrafında farklı dönemlere ait konut yapılarına ait kalıntılar mevcuttur. bunlar içerisinde en dikkat çeken erken döneme ait peristyl yapılı bir evin ayakta kalmış durumdaki avlu etrafını saran sütunlarıdır. Yerleşimin güneyinde ise 5. Ve 6.yüzyıla tarihlenen 3 adet kilise yapısı bulunmaktadır. Bunların haricinde iki adet Roma dönemi mezarlık (nekropol) alanı yer alır.
Öküzlü
Kanlıdivane Örenyerinin 8 km kuzeyinde konumlanmıştır. Oldukça geniş bir alana yayılan ve zengin sayıda yapı kalıntısına sahip bir antik kenttir. Antik kentin ayakta kalmış iki büyük yapısı 6. yüzyıla tarihlenen Kilise yapısı ve Peristylli Ev’dir. Ancak bunun yanı sıra Hellenistik ve Geç Antik Döneme ait çok sayıda konut yapısının kalıntısına rastlanır. Benzer şekilde farklı tekniklerle inşa edilmiş kaya oygu sarnıç yapılarına rastlanır. Bunu da bölgenin konut yaşamı ve tarımsal faaliyetlerinin zenginliği ile ilişkilendirmek mümkündür. Kilise gibi anıtsal yapıların da zemin katlarında anakayaya oyulmuş sarnıç altyapısı dikkat çekicidir. Anıtsal yapıları birbirine bağlayan taş döşemli cadde kalıntıları da hala mevcuttur.
Kanlıdivane (Kanytelleis)
Bizim bu güzergahtaki önerimiz Elauisse-Sebaste’den başlayıp; Çatıören, Emirzeli, Öküzlü örenyerlerini gezdikten sonra Çanakçı Nekropolü ve ardından Kanlıdivane örenyerinde günbatımı eşliğinde rotayı bitirmeniz. Elauissa Sebaste antik kenti, Erdemli’ye 20 km uzaklıktaki Ayaş Merdivenlikuyu mahallesi içerisinde yer almaktadır.
Erdemli-Silifke sahil kesimi, turistik işletmelerin yoğun olduğu bir bölge olduğu için konaklama ve yeme-içme tesisleri çok sayıda ve seçenektedir. İç kesimler kırsal ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu alanlar olduğu için iç kesimlerdeki örenyerlerini gezerken su vb. ihtiyaçlarınızı yanına almanızı tavsiye ederiz. Kanlıdivane Örenyeri tesisi içerisinde kafeterya hizmeti bulunmaktadır.
Rota uzerindeki örenyerleri ile ilgili detaylı bilgi almak için Mersin Muzesi ile iletişime geçiniz.