Kıyı bölgelerden iç kesimlere doğru yükseklik arttıkça; defne, harnup, sandal ağacı, yaban zeytini vb ağaç topluluklarından oluşan Akdeniz maki topluluğu, yerini sırasıyla kızılçam, ardıç ve sedir ormanlarına bırakmaktadır. Bölgede yer alan sedir ormanları; tüm Akdeniz havzası içerisinde ender coğrafyalardan olan Toros Dağlarında kısıtlı alanda korunmuş bir bölgedir. Yayla platolarında dağ laleleri bulunmaktadır.
Erdemli'nin tarihsel geçmisi bugün mahalle olan Güzeloluk köyüne uzanır. 1890'larda kurulan köyde
günümüzde tarihi cami, çesme yapısı, Süleyman Efendi Konagı, Böcü Yusuf Konagı gibi tescilli kültür
varlıkları vardır. Güzeloluk ve hemen yakınındaki Akpınar, Harfili ve Evdilek köyleri Erdemli ilçesi sınırları içerisinde geleneksel konut mimarisinin izlenebildigi en zengin yerdir. Bölgenin kulturel mirası ile de iliskili olarak Türkmen yörüklerinden Böcüler ve Göktepe kolları hala yörük kültürüne devam etmektedir. Yazları Güzeloluk obalarına göç eden ailelere hala rastlanır.
Güzeloluk, Akpınar ve Harfili köylerinin korunmuş kırsal mimari mirasını, kültürunü ve güleryüzlü insanlarını fotoğraflamadan bölgeden ayrılmayın.
Güzeloluk, Akpınar ve Evdilek dağ köyleri Alata Vadisi ve Lamos Kanyonu arasında konumlanmış olmaları sebebiyle bölgedeki doğa sporlarının kavşak ve mola noktası gibidir. Akpınar köyünün kuzeyinde yer alan Göktepe mevkii bölgenin en yüksek noktalarından biridir ve yamaç paraşütü yapılmaktadır.
Bölgenin endemik ve korunmuş ekolojik özellikleri Kuş Gözlemciliği, Doğa Fotoğrafçılığı, Yaban Hayatı Gözlemi gibi eko-turizm faaliyetlerine uygundur. Bölgenin doğal ve ekolojik özelliklerinin yanısıra geleneksel tarım uygulamaları ve etnobotanik bilgileri ile organik tarım ve gastro-turizm potansiyelleri ile öne çıkmaktadır. Özellikle Harfili köyunden geçerken, kadın eliyle özenle hazırlanmış ev yapımı sabunlardan ve bölgenin doğal sarımsaklarından almadan geçmeyin.
Güzeloluk merkezli parkurlar için Erdemli'nin yaklaşık 37 km kuzeyinde konumlanan Güzeloluk merkezine ulaşmanız gerekir. Bunun için Erdemli kent merkezinden Güzeloluk tabelalarını takip ederek Erdemli-Güzeloluk yoluna çıkabilirsiniz. Sırasıyla Çiriş, Kayacı, Arslanlı yerleşimlerini geride bıraktıktan sonra Aydınlar yaylasına ulaşırsınız. Aydınlar merkezinin çıkışında karayolu, Sorgun ve Güzeloluk olmak üzere ayrılır. Bu yol ayrımına ulaşınca, batıya Güzeloluk yönüne döndükten sonra yaklaşık 3 km sonra Güzeloluk merkezindeki tarihi cami ve çeşme yapılarının bulunduğu merkeze ulaşırsınız.
Yörük mutfağının vazgeçilmezi; odun ateşi üzerinde sac tavada pişirilen yufka ekmeğinin içine sarılan peynir ve patatesli iç harç malzemenin sıcak dürüm haline getirilmesi ile elde edilen "sıkma"nın tadına bakmadan ayrılmayın.
Harfili köyünde kendi yetiştirdikleri yöresel ürünleri satan kadın üreticilere uğramadan geçmeyin.
Rotayı keşfetmeye başlamadan önce Güzeloluk ve Akpınar Muhtarlığı ile iletişime geçmenizi, hava ve yol durumu ile güncel bilgileri almanızı tavsiye ederiz. Rota planlamanızdaki başlangıç ve bitiş noktaları çıkış noktanıza göre Güzeloluk veya Toros köyleri olacağı için; yanınıza alacağınız su, atıştırmalık vb ufak ihtiyaçlarınızı köylerdeki bakkal ve kahvelerden karşılayabilirsiniz.
Yürüyüş veya bisiklet sürüşüne başlamadan önce ilgili Muhtarlıklara kendinizi tanıtmanız ve yapacağınız faaliyet hakkında haber vermeniz olası kazalarda sizlere ulaşmalarını kolaylaştıracaktır. Herhangi ihtiyaç halinde bu sene faaliyete giren Güzeloluk Sağlık Ocağı ve Güzeloluk içerisindeki mevcut Jandarma Karakolu ile iletişime geçebilirsiniz. Tüm sporculara ve doğa severlere sağlıklı ve keyifli deneyimler dileriz.